PRIMAVERA ARRIBADA

L´hivern dona els darrers fruits, com una salamandra sense cos la cua es segueix movent, estem avisats, els ametlers en flor, el timó, els espàrrecs, els pèsols i les faves ja estan ací, tornem a començar. Enguany no hi ha excuses l´hivern ha segut majúscul, com toca i això fa que la primavera siga anhelada, a més l´aigua que ens ha visitat regularment assegura una primavera de les que fan goig. Cada vegada queden menys hortolans per la Plana de l´Arc, han resistit tota una vida a base d´esforç, lamentacions, incessants planificacions i collites accidentades, els hem de cuidar, aquesta generació no pot desaparèixer sense passar-li el testimoni a ningú, gent de terra i apers, d´esforç i lluita contra els temps, els supermercats i els seus propis passos canviats, gent ferma, estimable, gent de veritat com l´hivern que ens va deixant. Gràcies a totes i a tots, gràcies Manolo!!
Els calçots són nouvinguts per ací però han aterrat en força, són símbol de renaixença, de germanor de taques, de festa, enguany provarem també a menjar-los en forquilla i ganivet.

Som hereus, usufructuaris i custodis, al camp, al poble i als focs, volem seguir sent la suma i per això ens aferrem a certes paraules: “conillets” ,“porros de vinya”, “timó” per descomptat, també “Calçot”, “Romesco” o “Suquet”, “Allioli”, “Picada” i “Sofregit”, som això, i tant però també som “Safrà” ,”Beixamel”o “Hamburguesa”, hui, més que mai, encara que ens puguem ruboritzar sóm també “Kefta”. Cadascú ha de triar com es planta al món, com l´enfronta, com fa les portes de sa casa i decidir si fa les finestres de cara al Migdia i al Llevant  com els nostres besavis o s´aconforma en els finestronets cara al nord, les cases s´han d´obrir sino l´aire es vicia i es podreix, benvinguts amics, benvinguts companys: esta casa és casa vostra. Ajlan gua Sajlan. Bon profit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Tot açò és el que hem tramat aquestos mesos de silenci...

Taller de cuina saludable amb Vanesa Bustos