PRIMAVERA ARRIBADA
L´hivern dona els darrers fruits, com una salamandra
sense cos la cua es segueix movent, estem avisats, els ametlers en flor, el
timó, els espàrrecs, els pèsols i les faves ja estan ací, tornem a començar.
Enguany no hi ha excuses l´hivern ha segut majúscul, com toca i això fa que la
primavera siga anhelada, a més l´aigua que ens ha visitat regularment assegura
una primavera de les que fan goig. Cada vegada queden menys hortolans per la
Plana de l´Arc, han resistit tota una vida a base d´esforç, lamentacions,
incessants planificacions i collites accidentades, els hem de cuidar, aquesta
generació no pot desaparèixer sense passar-li el testimoni a ningú, gent de
terra i apers, d´esforç i lluita contra els temps, els supermercats i els seus
propis passos canviats, gent ferma, estimable, gent de veritat com l´hivern que
ens va deixant. Gràcies a totes i a tots, gràcies Manolo!!
Els calçots són nouvinguts per ací però han aterrat en
força, són símbol de renaixença, de germanor de taques, de festa, enguany
provarem també a menjar-los en forquilla i ganivet.
Som hereus, usufructuaris i custodis, al camp, al poble i
als focs, volem seguir sent la suma i per això ens aferrem a certes paraules:
“conillets” ,“porros de vinya”, “timó” per descomptat, també “Calçot”, “Romesco”
o “Suquet”, “Allioli”, “Picada” i “Sofregit”, som això, i tant però també som
“Safrà” ,”Beixamel”o “Hamburguesa”, hui, més que mai, encara que ens puguem
ruboritzar sóm també “Kefta”. Cadascú ha de triar com es planta al món, com
l´enfronta, com fa les portes de sa casa i decidir si fa les finestres de cara
al Migdia i al Llevant com els nostres
besavis o s´aconforma en els finestronets cara al nord, les cases s´han d´obrir
sino l´aire es vicia i es podreix, benvinguts amics, benvinguts companys: esta
casa és casa vostra. Ajlan gua Sajlan. Bon profit.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada